Следвайте ни

Наблюдаваме феномена Синя луна в нощта срещу Хелоуин

viber icon

Второто пълнолуние за месеца ще видим тази вечер, а явлението се нарича Синя луна. То се случва  най-често когато пълнолуние настъпи на първия или втория ден от месец, който има общо 31 дни, тъй като лунният цикъл се повтаря на всеки 29,5 дни. Последният път, в който наблюдавахме Синя луна, беше на 31 март 2018 г. Името идва от английския израз "Веднъж на Синя Луна" (Once in a Blue Moon). Тази година пълнолунието ще настъпи в нощта на 31 октомври, когато много страни празнуват Хелоуин и в Мексико започва Денят на мъртвите.

Първото пълнолуние за месеца бе на 1 октомври. Второто наричаме Синя луна, макар че цветът й е съвсем обичаен, когато е пълна: бледосиво, млечнобяло или сребристо. Всъщност естественият спътник на Земята наистина може да изглежда син, но това се случва единствено когато изригне вулкан.

Според информация на НАСА определението за това явление се появява през 40-те години на 20. век. Тогава „Алманахът на фермерите в Мейн“ (най-надеждният източник на климата за всички неща в продължение на почти 200 години) предлага дефиниция на Синята луна, която е толкова объркана, че голяма част от астрономите се затрудняват да я разберат.

За да обясни Синята луна на ясен език, списание Sky & Telescope публикува статия през 1946 г., озаглавена „Веднъж на всяка синя луна“. Авторът Джеймс Хю Прует (1886-1955) цитира алманаха от 1937 г. в Мейн и казва: „Второто пълнолуние за един месец, както го тълкувам, се нарича „Синята луна“.

През 1883 г. след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия хората казват, че почти всяка вечер можело да се види Синя луна. Със силата на изригването, подобно на 100-мегатонна ядрена бомба, облаци от пепел, чиито частици карат луната да изглежда синя, се издигат до върха на земната атмосфера.

Има съобщения и за Синя луна в Мексико през 1983 г. след изригването на вулкана Ел Чичон и във Вашингтон през 1980 г. след изригването на Монте Санта Елена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?