Следвайте ни

Наблюдател: Крайна бедност=борба за оцеляване в условията на ужасяващи лишения

viber icon

През целия уикенд по света продължиха мероприятията, посветени на Международния ден за борба с глада, отбелязан на 16 октомври. В България този ден се чества за трета поредна година.

Миналата година в проявите в различни страни по света се включиха 116 млн. души. Целта, която си поставят Обединените нации, е до 2015 година да бъде намалена наполовина бедността по света. Днес 1 млрд. души по света гладуват. Те не са в състояние да си осигурят храна, покриваща дневните им потребности за поддръжка на живота. Без значение дали разполагат с 1,26 долара на ден, или само с 1,24 долара. Това не променя с нищо факта, че тези хора са недохранвани.

Долар на ден

И все пак дефиницията за 1 долар на ден като че ли се наложи в международната практика. Предложена и за пръв път използвана от бившия президент на Световната банка Роберт Макнамара дефиницията за 1 долар на ден междувременно порасна до 1,25 долара. И днес тази стойност - 1,25 долара - се смята за международно признатата граница на бедността.

Правилото за 1,25 долара обаче е по-скоро временно решение на проблема, както личи и от казаното от Роберт Макнамара: „Абсолютната бедност представлява живот на ръба на екзистенцминимума. Абсолютно бедни са хората, които се борят за своето оцеляване в условията на постоянни и ужасяващи лишения и дори унижения, които надхвърлят границите на нашите фантазии."

Но дефинирането на проблема с помощта на абсолютни числа го прави по-удобен за сравнения между различните страни и улеснява правенето на статистики. Факт е обаче, че бедността е била и си остава най-големият убиец по света. Най-много хора продължават да умират не от СПИН, малария, възпаление на дихателните пътища и т.н., а именно от това, че са твърде бедни, за да могат да оцелеят.

Жените и децата - най-засегнати

Затова и високата детска смъртност е един от индикаторите за наличието на бедност. Също и високата смъртност сред родилките. Отдавна е научно доказано, че когато жените получават помощ, това се отразява благоприятно и на децата. Затова и в актуалния индекс за глада е сложен знак за равенство между превенцията на глада и подпомагането на жените. Ако обаче искаме да се преборим с бедността, трябва да бъде направено повече за подобряване условията на живот на селското население. Защото 70 процента от хората, живеещи в крайна бедност днес, са от селските райони.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?