Наблюдател: Крайна бедност=борба за оцеляване в условията на ужасяващи лишения

През целия уикенд по света продължиха мероприятията, посветени на Международния ден за борба с глада, отбелязан на 16 октомври. В България този ден се чества за трета поредна година.

Миналата година в проявите в различни страни по света се включиха 116 млн. души. Целта, която си поставят Обединените нации, е до 2015 година да бъде намалена наполовина бедността по света. Днес 1 млрд. души по света гладуват. Те не са в състояние да си осигурят храна, покриваща дневните им потребности за поддръжка на живота. Без значение дали разполагат с 1,26 долара на ден, или само с 1,24 долара. Това не променя с нищо факта, че тези хора са недохранвани.

Долар на ден

И все пак дефиницията за 1 долар на ден като че ли се наложи в международната практика. Предложена и за пръв път използвана от бившия президент на Световната банка Роберт Макнамара дефиницията за 1 долар на ден междувременно порасна до 1,25 долара. И днес тази стойност - 1,25 долара - се смята за международно признатата граница на бедността.

Правилото за 1,25 долара обаче е по-скоро временно решение на проблема, както личи и от казаното от Роберт Макнамара: „Абсолютната бедност представлява живот на ръба на екзистенцминимума. Абсолютно бедни са хората, които се борят за своето оцеляване в условията на постоянни и ужасяващи лишения и дори унижения, които надхвърлят границите на нашите фантазии."

Но дефинирането на проблема с помощта на абсолютни числа го прави по-удобен за сравнения между различните страни и улеснява правенето на статистики. Факт е обаче, че бедността е била и си остава най-големият убиец по света. Най-много хора продължават да умират не от СПИН, малария, възпаление на дихателните пътища и т.н., а именно от това, че са твърде бедни, за да могат да оцелеят.

Жените и децата - най-засегнати

Затова и високата детска смъртност е един от индикаторите за наличието на бедност. Също и високата смъртност сред родилките. Отдавна е научно доказано, че когато жените получават помощ, това се отразява благоприятно и на децата. Затова и в актуалния индекс за глада е сложен знак за равенство между превенцията на глада и подпомагането на жените. Ако обаче искаме да се преборим с бедността, трябва да бъде направено повече за подобряване условията на живот на селското население. Защото 70 процента от хората, живеещи в крайна бедност днес, са от селските райони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?