49

На воля в дивата природа: Спасиха ранено рисче след 10 месеца лечение

Ранено малко рисче, спасено в гора в централната провинция Йозгат в Турция, беше пуснато в дивата природа, след като бе излекувано и рехабилитирано във Факултета по ветеринарна медицина на университета в Анкара.

АА

Двуседмичното малко животинче беше доставено в болницата за животни към ветеринарния факултет на университета в Анкара през юли 2022 г. от екипите за ловна защита от 9-та регионална дирекция за опазване на природата и националните паркове в Анкара (DKMP) и за него се грижиха в Отдела за диви животни повече от 10 месеца.

Целият процес на лечение и рехабилитация на риса беше извършен в специално помещение с подходящи условия за осигуряване на правилни грижи. Малкото се върна към живота с интензивно лечение и грижи.

Министерството на земеделието и горите осигури терен от около 20 хектара, за да се адаптира и рехабилитира рисчето след лечението.

За да се следи движението на риса в определената зона, на шията му бе закрепен нашийник с предавател. 

По-късно малкото беше освободено в дивата природа, като на символичната церемония, организирана през седмицата, присъстваха ръководителят на отдела за дивата природа на DKMP Ердем Караагач, регионалните и провинциалните администратори на DKMP, студенти доброволци от отдела за диви животни.

АА

Много защитени видове, които се разболяват или страдат от наранявания, се спасяват от служители на дивата природа и по-късно се пускат в природата в рамките на протокола за сътрудничество с факултета по ветеринарна медицина на университета в Анкара, заяви генералният мениджър на DKMP Кадир Чокчетин. Той подчерта, че тези дейности допринасят изключително много за опазването на екологичното равновесие.

Деканът на Факултета по ветеринарна медицина на университета в Анкара Ендер Ярсан заяви, че биха искали да участват във всяка задача, която е от полза за обществото и околната среда.

Ярсан отбеляза, че ветеринарната професия играе ключова роля в опазването на здравето на хората, животните и околната среда.

АА

Преподавателят от Отдела за диви животни Ирем Ергин заяви, че всички съоръжения на министерството заедно с университета са мобилизирани за диви животни, които се нуждаят от подкрепа.

Преподавателят Ойтун Окан Шенел от същия факултет заяви, че всеки гражданин, който срещне диво животно, нуждаещо се от помощ, може да се свърже с служители на министерството в цялата страна чрез центъра за спешни повиквания 112.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?