Следвайте ни

На този ден вулканът Везувий изпепелява Помпей

Погребаният под лавата град е открит случайно 15 века по-късно

viber icon

Исторически сведения сочат, че най-силното изригване на вулкана Везувий, довело до унищожението на античните римски градове Помпей и Херкулан, е било на 24 август 79 г. Вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на Помпей били погребани под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени.

Помпей е открит случайно през 1599 г. Разкопаването на останките обаче започва едва през 1740 г. по заръка на френския крал Чарлз II. Съвременната наука е възстановила фазите на изригването и събитията около него са добре описани. Вулканът се събужда внезапно и не дава никакъв знак по време на дните преди самото изригване, който да предупреди жителите на Помпей и да спомогне за избягването на човешки жертви. Предхождащите земни трусове създават опасения за предстоящо земетресение. Изригването започва с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. Придружено е от изхвърлянето на огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци са пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града завалява пемза, парчетата от която падат като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч.

Когато след около 15 часа Везувий затихва, голяма част от жителите му са загинали от каменната градушка и задушливите газове. Една от тези жертви е прочутият римски писател Плиний Стари, по това време префект на римската флота в град Мизенум, който, воден от научен интерес и желанието да помогне, отива с флотата си до мястото на природния катаклизъм. Свидетел на катастрофата е племенникът му Плиний Млади, който описва случилото се подробно в две писма. Повече от 1500 години градът лежи погребан под покривка от вулканична пепел и пемза, достигаща на места дълбочина до 25 метра. Последното изригване на Везувий през 1944 г. взима 45 жертви и опустошава няколко села.

Заемащата днес 44 хектара разчистена територия от Помпей е най-голямата позната в света площ от руини, която се посещава от милиони туристи годишно. По повод на 1892-годишнината от изчезването му, на 24 август 1971 г., Пинк Флойд изнасят паметен концерт върху развалините на амфитеатъра на античния римски град. От 1997 г. той е в списъка на обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай