Следвайте ни

На този ден: Винсент ван Гог отряза ухото си

viber icon

На 23 декември 1888 г. художникът Винсент ван Гог след яростно нощно спречкване с Пол Гоген и в пристъп на автоагресия отрязва най-долната част на дясното си ухо и го дава на проститутката Рашел, при която той ходи редовно в местния бордей. Тя уведомява полицията, която намира Ван Гог в леглото кървящ и в безсъзнание от кръвозагубата.

Настаняват художника в местната болница. Брат му Теодорус, уведомен за случилото се от Гоген преди отпътуването си от Арл, пристига веднага. Лекуващият лекар обяснява, че освен нараняванията Ван Гог получава и многобройни пристъпи с неизяснен произход, но че състоянието му се подобрява.

Той е лекуван няколкократно до окончателното си отпътуване. Поводът да напусне Арл е петиция от местни граждани до кмета на града, в която се настоява той да бъде интерниран. Макар че приятелите му са на негова страна, той напуска дълбоко унизен и по препоръка на лекаря си се установява в наблизо намиращия се приют за душевно болни.

Ван Гог си устройва в една от стаите ателие и рисува градината във вътрешния двор на клиниката през прозореца. Тези занимания видимо подобряват състоянието му.

В ранните часове на 29 юли 1890 г. Винсент ван Гог издъхва с думите: „Иска ми се да мога да умра така!”. Погребват го в гробищата на Овер в присъствието на приятели и колеги. Ковчегът е отрупан с далии и обичните слънчогледи.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?