Следвайте ни

На този ден: Вилхелм Тел прострелва ябълка върху главата на сина си

viber icon

На този ден през 1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина си. Той е най-големият национален герой на Швейцария. Всичко, което се знае за него, е всъщност една легенда.

Скоро след отварянето на прохода Готард, когато Хабсбургите във Виена търсели начин за контрол над кантон Ури, а следователно и над трансалпийската търговия, бил назначен нов управител - Херман Геслер.

Гордите планинци от Ури вече се били обединили със съседите си от кантоните Швиц и Нидвалден, подписвайки споразумение в местността Рютли и обещавайки си да се съпротивляват заедно на австрийското потисничество. Геслер издигнал кол на площада и закачил на него шапката си, като заповядал всички, които минават покрай кола, да му се покланят в знак на уважение. Това обаче преляла чашата на търпението.

Вилхелм Тел - селянин от близкото село Бюргелн, не бил чул за заповедта. Минал покрай кола с шапката, без да се поклони. Геслер заловил Тел и му наложил изпитание. Заповядал му да стреля с арбалета си по ябълка, поставена на главата на сина му. Ако улучел ябълката, щял да бъде пуснат, но ако не успеел или откажел, той и синът му щели да бъдат убити.  

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай