Следвайте ни

На този ден: Везувий погребва Помпей и Херкулан

viber icon

Изригването на вулкана Везувий на 24 август 79 г. е едно от най-катастрофалните и най-силните вулканични изригвания в историята на Европа. Историците са научили за това изригване от древноримския историк Плиний Млади.

Везувий избълвал смъртоносен облак от вулканична пепел, газ и камъни на височина от 33 километра, изтласквайки разтопена скала и пулверизирана пемза със скорост от 1,5 милиона тона в секунда. Енергията, освободена при изригването, е 100 000 пъти повече от тази, освободена при експлозията на атомната бомба над Хирошима. Няколко римски селища, сред които и градовете Помпей и Херкулан, били погребани под няколко метра пепел и скални частици.

Броят на загиналите все още не е официално обявен. Останките на около 1500 души са били открити в Помпей и Херкулан, но не е известно каква част са те от истинския брой на загиналите.  

Рано сутринта преди изригването жителите на Помпей забелязали малки облаци от пара и пепел, които обаче не ги разтревожили. Около 13 часа на 24 август Везувий изригва, изхвърляйки колона от пепел високо над кратера, от която завалял дъжд от пепел и пемза. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?