Следвайте ни

На този ден: Умира граф д'Артанян - прототипът на героя от „Тримата мускетари“

viber icon

На този ден през 1673 загива граф д'Артанян, който става прототип за едноименния герой от „Тримата мускетари” на Александър Дюма. Шарл Ожие дьо Бац дьо Кастелмор, граф д'Артанян е френски офицер, роден между 1611 и 1615 в замъка Кастелмор в Гаскония. Загива при обсадата на Маастрихт на 25 юни 1673 от куршум, който го уличва в гърлото. Пристигайки в Париж през 1640, Шарл дьо Батц се представя с фамилията на майка си – Франсоаз дьо Монтескиу д'Артанян, тъй като нейното семейство има по-добри позиции в кралския двор. 

Ротата на мускетарите е разпусната през 1646 от новия кардинал Мазарини, но това не спира кариерата на д'Артанян. Пълно доверие му гласува крал Луи XIV, който го познава още от дете и му поверява задачи изискващи абсолютна дискретност. Така напр. д'Артанян е този, който придружава Мазарини по време на неговото заточение през 1651. Десет години по-късно, през 1661, отново д'Артанян е натоварен с деликатната задача да арестува изпадналия в немилост финансов министър Никола Фуке. В замяна на своята преданост той е повишен в капитан  през 1655 – длъжност, която той купува, както са порядките от епохата, за сумата от 80000 ливри.

От 1667 г. д'Артанян е вече капитан-лейтенант и същевременно губернатор на Лил. Управлението му е непопулярно и затова се връща на бойното поле.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?