Следвайте ни

На този ден тръгва първият конски трамвай

viber icon

На днешната дата през 1828 г. в Балтимор, САЩ, тръгва първият в света конски трамвай. До създаването му се стига в резултат на разрастването на градовете и промишлените предприятия и отдалечаването на местоработата от местоживеенето. Появилите се омнибуси скоро получават сериозна конкуренция в лицето на железопътните конни състави. 

Правени са опити и за въвеждане на парни локомотиви по градските улици, но неуспешни. Използването на конете пък е свързано с множество неудобства и опитите да се въведе трамвай с механична тяга продължават. В САЩ широко разпространение получават трамваите с кабелна тяга по подобие на лифтовете. Такъв трамвай, запазен като историческа забележителност, има и до днес в Сан Франциско.    

Постиженията на физиката в областта на електричеството, развитието на електротехниката и нови изобретения довеждат до създаването на първата пътническа електрическа трамвайна линия между Берлин и Лихтерфелд през 1881 г., построена от Сименс. 

У нас историята на трамвая започва в края на 19. век, когато в София се появява конският омнибус с линии от Гурковски площад (сега пл. „Св. Неделя“) до гарата, Горна баня и Княжево. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?