Следвайте ни

На този ден: Тарзан преплува 100 м под една минута

viber icon

Джони Вайсмюлер е американски плувец, първият човек в историята на плуването, който преплува 100 метра под 1 минута. На 9 юли 1922 г. той регистрира впечатляващите 58.6 секунди. Предишния рекорд държи друг легендарен плувец - Дюк Каханамоку - 1:00.4 мин.

Постиженията му на атлет са още по-уникални предвид факта, че до 11-ата си година постоянно болнавият Джони не може да плува изобщо. На неговата възраст Майкъл Фелпс вече бие юношите младша възраст. Просто влиза в басейна по съвет на лекар, препоръчал му плуването като най-здравословен спорт. После дошъл апетитът му за победи и за слава. 

Печели общо 5 златни олимпийски медала (от Летните игри през 1924 и 1928 година) и един бронзов медал във водната топка. За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда. Някои считат, че е унгарец по произход, защото е роден на територията на тогавашната Австро-Унгария, днешна Румъния. Но още като дете пристига в Америка и се установява в Чикаго.

След като приключва състезателната си дейност, Джони Вайсмюлер става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Неговият характерен вик се използва и е познат по целия свят. Шимпанзето на Тарзан, наречено Чита, става кинолегенда също като екранния си партньор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?