Следвайте ни

На този ден: Светът застава срещу насилието над жените

viber icon

25 ноември е обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, а инициативата е от 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден. 

Според статистическите данни всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие.

Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити. Освен върху жените домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати.

Учените са установили, че голям процент от децата, станали жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т. нар. „разстройство с прояви на агресивно поведение“ в зряла възраст. 

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?