46
Следвайте ни

На този ден: Светът се разминава с ядрена катастрофа

viber icon

На този ден през 1969 г. съветската подводница К-19 се сблъсква с американската USS Gato. Получавайки значителни повреди в носовата част, руската машина все пак успява да се върне в базата, макар и наводнена. По-късно става известно, че началникът на торпедния отсек на USS Gato, вземайки сблъскването за преднамерен таран, се опитва да торпилира К-19, но командирът на американската подводница навреме отменя заповедта му. Така светът на косъм се разминава с ядрена катастрофа. Инцидентът става в Баренцово море, като К-19 е една от първите две руски подводници, оборудвани с ядрени балистични ракети на борда.

Първият инцидент с машината е от 4 юли 1961 г., когато тя е под командването на капитан Николай Затеев. На К-19 възниква проблем в охладителната система, което покачва температурата на реактора до 800 градуса по Целзий. Капитанът е принуден да изпрати 7 офицери да поправят повредата, въпреки смъртоносните нива на  радиация. Проблемът е отстранен, но всичките 7 души умират. Цялата подводница става радиоактивна и за няколко години още 20 души от екипажа намират смъртта си. Съветската флота прави скъпи поправки по подводницата и по-късно я пуска отново във водата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Едва ли, едва ли...

Едва ли, едва ли...

15.11.2021 | 09:23

Никаква ядрена катастрофа нямаше да стане! Постфактум, всички сме наясно, че членовете на Политбюро са били милиардери в ЗЕЛЕНО! А на милиардерът Животът му е много мил и със сигурност няма да натисне ядреното копченце...Понастоящем за това и е надеждата на Света в др Вовкин!

Отговори
5 1
Бай Тошо

Бай Тошо

15.11.2021 | 14:19

Къде ми са милиардите муфлон, за 32 години защо не ги намерихте, седесарски лъжец!

Отговори
0 3
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

15.11.2021 | 07:07

4esanಠ,_」ಠಠωಠಠωಠಠωಠಠωಠ⛱️‍☠️️✌️✌️️‍️‍️☁️⛈️️☀️️✨✨

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?