1939

На този ден: Светът отбелязва празника на Земята

На днешния ден отбелязваме Международния ден на Земята. Това е нерелигиозен празник в света, който се чества ежегодно от над половин милиард души. Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.

Над 170 държави в партньорство с Международната мрежа за Деня на Земята координират действията на повече от 12 000 партньори към опазване на планетата.

Тази година се навършват 52 години от първото честване на Деня на Земята. За първи път това се случва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990-а, започва да се чества като международен, а от 1993 г. се отбелязва и в България. 

На 22 април 1992 г. президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. От тогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?