1939

На този ден: Сталин, Рузвелт и Чърчил поделят Европа в Техеран

От 28 ноември до 1 декември 1943 г. в Техеран се провежда срещата на трите големи държави съюзници СССР, САЩ и Великобритания, които воюват срещу хитлеристка Германия. На практика тогава е договорено разделянето на Европа след победата, която идва две години по-късно.

Конференцията е в съветското посолство и като домакин Йосиф Сталин пристига доста преди началото. Той посреща Франклин Рузвелт, който вече е с влошено здраве и в инвалидна количка, и е пропътувал 11 000 км, за да присъства.  Това е и първата среща на двамата големи лидери. Уинстън Чърчил пък идва с 30-минутно закъснение, придружен от своя генерален щаб.

По време на срещата САЩ и Великобритания искат да се уверят, че СССР ще сътрудничи за победата над Германия. Сталин се съгласява, но, разбира се, на определена цена - двете държави да приемат и да не пречат на съветското влияние в Източна Европа, да подкрепят югославската народна освободителна армия и да се съгласят на изтегляне на запад от границата между Полша и СССР.

Лидерите стигат до условията, при които Западните сили ще отворят нов фронт и ще нахлуят в Северна Франция (Операция Овърлорд) до май 1944 г. Сталин доминира на конференцията, въпреки че се вземат много общи решения от тримата големи. Той използва престижа на СССР след победата в Битката при Курск, една от най-големите операции на Източния фронт, за да склони другите лидери да се съгласят с неговите желания.

Рузвелт се примирява с изискванията на Сталин, но пък си позволява да прави малки изключения, за да задоволи съветския лидер. Чърчил предлага на Сталин изтеглянето на запад от Полша, което той приема, и това дава на поляците индустриализирана немска земя, а на СССР неутрална територия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
HEGEMON

HEGEMON

28.11.2022 | 11:16

LITTLE CAPRICE ДА СЕ РАЗСТРЕЛЯ!

Отговори
0 0
"Фашистите на бъдещето ще се наричат антифашисти"  Уинстън Чърчил

"Фашистите на бъдещето ще се наричат антифашисти" Уинстън Чърчил

28.11.2022 | 09:18

"Фашистите на бъдещето ще се наричат антифашисти" Уинстън Чърчил / Winston Churchill 1946 г.

Отговори
6 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?