Следвайте ни

На този ден: „Спасителят в ръжта" разбунва духовете

viber icon

На днешния ден през 1951 г. излиза романът "Спасителят в ръжта" от американския писател Джеръм Дейвид Селинджър. Книгата се превръща в една от най-заклеймяваните в историята на САЩ. Дори в 21. век тя все още предизвиква противоречия заради езика, който ползва, либералните разбирания, сексуалната освободеност и нежеланието на 16-17-годишните да се съобразяват и живеят с общоприетите норми на обществото.

Въпреки че е отпечатана като книга за възрастни читатели, в днешно време тя е част от задължителната учебна литература, изучавана в училищата във всички англоезични страни. Преведена е на почти всички основни езици.

Всяка година в света биват продадени около 250 000 копия, което прави близо 65 милиона общ тираж.

Романът попада в списъка на стоте най-добри книги, публикувани в периода 1923 - 2005, съставен от списание "Тайм". Заема 64-то място в анкетата за стоте най-добри англоезични романа на ХХ век, проведена от издателство „Модърн Лайбръри“.

Главният герой на книгата Холдън Колфийлд се превръща в икона на тийнейджърското бунтарство. Написан в първо лице, романът описва няколко дни от живота на героя, прекарани в Ню Йорк, след напускането му на училище малко преди Коледа. Книгата е изпълнена с философски разсъждения за живота и смъртта. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?