1939

На този ден: Снайперист пронизва Ромео и Жулиета от Сараево

Преди 29 години на моста Връбаня на река Миляцка снайперист застрелва Адмира Исмич и Бошко Бркич, наричани Сараевските Ромео и Жулиета.

Адмира е бошнячка, а Бошко - сърбин. Завършват заедно гимназия, след което се сгодяват. Следват заедно химия. След започване на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 г. те остават в обсаденото Сараево, където е много трудно смесени двойки да оцелеят.

Решават да избягат в Сърбия. 

Влюбените дават 18 000 марки на влиятелния Исмет Байрамович, по прякор Кело, да подкупи снайперистите, за да подпуки снайперистите да не стрелят, докато Адмира и Бошко претичат през моста, който дели мюсюлманските от сръбските позиции.

На 18 май 1993 г. през нощта Адмира и Бошко тръгват да прекосят реката.

В средата на моста снайперисти откриват огън, Бошко е убит на място, а Адмира - ранена смъртоносно, успява да се добере до Бошко и да го прегърне, след което издъхва.

Влюбените остават да лежат непогребани цели шест дена - до 24 май 1993 г., и никой не може да се добере до телата им, за да ги погребе. Родителите и на двамата, от двете противникови страни, виждат труповете им и ридаят.

Най-сетне Адмира и Бошко са погребани в общ гроб в Лукавица, зона на сърбите. През 1996 г. телата са ексхумирани и погребани в Сараево, отново заедно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдив

Пловдив

18.05.2022 | 16:23

Вечна Памен на тези млади хора! Поредният урок на историята че диктатурата и агресията не носят нищо добро но хората!

Отговори
3 0
Гробът на Бошко и Адмира. Поклон!

Гробът на Бошко и Адмира. Поклон!

18.05.2022 | 13:14

http://edition.cnn.com/WORLD/Bosnia/updates/9604/10/graves_large.jpg

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?