Следвайте ни

На този ден: Шест соцстрани основават СИВ

viber icon

На тази дата през 1949 година е създаден Съветът за икономическа взаимопомощ. Освен основалите го СССР, България, Румъния, Чехословакия, Унгария и Полша, и присъединилите се малко по-късно ГДР и Албания, през годините СИВ приема нови членове, пълноправни или асоциирани. В края на 1950-те години Китайската народна република, Корейската народно-демократична република, Монголия, Виетнам и Югославия са поканени да участват в сесиите на СИВ със статут на наблюдатели. Монголия и Виетнам стават членове на СИВ, но Китай престава да присъства на сесиите след 1961 г.

В края на 1980-те години пълноправни членове са 10 държави - Съветският съюз, 6 държави от Източна Европа и 3 други. Югославия е била единствената държава със статут на пълноправен асоцииран член. Финландия, Ирак, Мексико, Никарагуа и Мозамбик са имали статут на асоциирани членове, но като несоциалистически страни, сътрудничещи със СИВ, са с ограничено участие.

Последната 46-а сесия на СИВ се провежда на 28 юни 1991 г. в Будапеща, когато България, Унгария, Виетнам, Куба, Монголия, Полша, Румъния, СССР и Чехословакия сключват споразумение за прекратяване на съществуването на организацията в срок от 90 дни - до 26 септември 1991.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?