Следвайте ни

На този ден: Селянин открива статуята на Венера Милоска

viber icon

На 8 април 1820 година гръцкият селянин Йоргос Кентротас от остров Милос открива в единия край на двора си едно от най-прочутите произведения на изкуството на древния свят - статуята на Венера Милоска. Счита се, че тя изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита, която на латински е Венера. Статуята се пази в Лувъра в Париж.

Йоргос и синът му копаели старинните останки на град Кастро - столицата на острова, когато се натъкнали на малка ниша, в която била запечатана статуята. Тя била в две части. На мястото в античността е имало комплекс за спортни занимания. Статуята е от пароски мрамор, висока e 203 см. Ръцете й са отчупени и загубени, както и оригиналният плинт - плочата, върху която е стъпила. Датирана е към 130-90 г. пр.н.е. и се счита, че е творение на Александър от Антиохия, въпреки че в миналото погрешно е била приписвана на Праксител.

В нишата, в която е открита статуята, са намерени и фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се смята че й принадлежат. Многобройните опити за реставрация на скулптурата в оригиналната й поза обаче били безуспешни. В дясното рамо на скулптурата има дупка, която е служила за свързване с метал на дясната ръка към тялото. Според археолога Елизабет Уейлънд Барбър, Венера Милоска е държала в ръцете си вретено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?