Следвайте ни

На този ден: Съдът в Рим оправда Сергей Антонов

viber icon

На този ден през 1986 година Римският наказателен съд оправда българина Сергей Антонов за съучастие в атентата срещу папа Йоан-Павел II. Преди това той прекара в ареста над четири години. Покушението е извършено от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои сподвижници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Въпреки че е държавен служител, Антонов не е дипломат и не се ползва с дипломатически имунитет. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 година. Освободен е поради липса на доказателства.

Завръща се в България на 1 април 1986 г. Здравето му обаче е съсипано. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания „Балкан“, след което е пенсиониран по болест. На 27 март 2002 г. 39-ото Народно събрание отпуска на Сергей Антонов пенсия за особени заслуги в размер на 160 лева месечно.

На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома си на ул. „Сердика“ в София. По тялото не е имало следи от насилие. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?