Следвайте ни

На този ден: Разгром за Хитлер в битката при Сталинград

viber icon

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките. Но тъй като психологическото й значение е огромно, тя става решаваща за изхода на Втората световна война.  

Сталинград трябвало да бъде за Вермахта отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин. 

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус започва в средата на август 1942 г. Вермахтът успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942 г. цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".  

В края на януари 1943-та германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

04.02.2021 | 10:37

Слава на Героите! Бог да прости загиналите за Свободата на Европа! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?