46

На този ден: Покръстеният арабин Никифор става император

На този ден през 802 година Никифор I Геник става византийски император. По произход той е покръстен арабин, патриций от Югозападен Анадол, който успява да се издигне до поста на логотет на геника (logothetēs tou genikou, финансов министър) при императрица Ирина. След дворцов преврат императрицата е свалена, а Никифор I заема властта заедно със сина си Ставракий.

Всички византийски хроники представят властването на Никифор Геник в негативна светлина. Заема се със засилването на армията и укрепването на имперските граници, но увеличава данъците, за да набави нужните средства. Въвежда „капникон“ - данък-домакинство. Увеличава събирането на наследствените данъци, както и на поземлените плащания. Непопулярен сред народа, императорът конфискува част от църковното имущество и принуждава манастирите да плащат такси на хазната. Така превръща и Църквата в свой враг.

Поради недостига на ромейски поданици в Тракия и Гърция, императорът принудително заселва опустелите земи с население от Мала Азия, което насила е принудено да напусне родните си места. При Никифор I Геник империята води редица войни: в Италия срещу франките и Венеция, в Мала Азия срещу арабите и на Балканите срещу българите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?