Следвайте ни

На този ден: Първи скок с парашут от 1000 метра над Париж

viber icon

Французинът Андре-Жак Гарнерен извършва първия регистриран скок с парашут от височина 1000 м над Париж на 22 октомври 1797 т. Така той успява да направи нещо немислимо за онези времена.  Уникалният му опит се провежда пред много посетители, а той се осмелява да скочи от въздушен  балон над парка Монсо. Приземяването му въпреки проблемите с балона е успешно и той завинаги влиза в историята като човека, който успява да направи това за първи път. Гарнерен продължава да експериментира и създава парашути до края на живота си, като в тази дейност той е подкрепен най-силно от своя брат Жан-Баптист.

Постижението на Гарнерен показва по категоричен начин, че скокове могат да се извършват и от значително по-големи височини. Благодарение на неговата храброст се полагат основите на все по-функционалните парашути, чийто дизайн се променя през годините и на практика довежда до създаването на първите самолети. По този начин ролята на Гарнерен може спокойно да бъде съпоставена с огромното влияние на съвременните технологии, които са неизменна част от ежедневието ни днес.  

Гарнерен е роден в Париж и интересен факт е, че по време на Наполеоновите войни в периода 1792-1797 г. е държан като заложник в Унгария около три години. Иронично или не, той загива по време на инцидент, докато се опитва да построи нов балон през август 1823 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лора

Лора

22.10.2020 | 08:03

Затваряш очите и винаги има първи път а дали. му е харесало, пък взел, че повторил, потретил и т.н....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?