Следвайте ни

На този ден: Париж празнува 77 години свобода

viber icon

Френската столица изразява на 25 август почитта си към бойците от френската съпротива, американските войници и всички други участници в освобождаването на града от нацистката окупация преди 77 години.

След четири години окупация през август 1944 г. Париж се надига, без да изчака пристигането на съюзническите сили. На 25 август след седмица на стачки, барикади и кървави улични боеве столицата посреща генерал Шарл де Гол, който най-сетне обявява: "Париж е освободен!".

Германските войски са прогонени от града  1500 дни след като на Айфеловата кула е издигнато нацисткото знаме със свастиката.

В подножието на символа на Париж празненствата започват  с церемония в памет на шестимата парижки пожарникари, които изкачват стълбищата на кулата под вражеския огън, за да свалят нацисткия флаг и да издигнат националното знаме в синьо, бяло и червено.

Стотици хора ще посетят музея на площад "Данфер-Рошро", посветен на четиригодишната нацистка окупация.

"Битката за Париж" коства живота на общо близо 1000 души от френската съпротива, 130 войници от Втора танкова дивизия и около 600 цивилни. В нея са убити също над 3000 германски войници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?