Следвайте ни

На този ден: Откриват спътника на Юпитер Йокаста

viber icon

Астрономите Скот Шепърд, Дейвид Джуит, Янга Фернандез и Юджийн Маниер откриват на 23 ноември 2000 г. Йокаста - естествен спътник на планетата от Слънчевата система Юпитер.  Първоначалното му означение  е S/2000 J 3. Спътникът носи името на фигурата от древногръцката митология Йокаста.

Йокаста е малко по размери тяло с диаметър от 5,2 км и се намира на ретроградна орбита около Юпитер. Принадлежи към групата на Ананке.

 Първите известни спътници на Юпитер са галилеевите луни, открити от Галилео Галилей през 1610 г. През следващите четири столетия още девет значително по-малки спътника са открити при наземни наблюдения. 

През 1979 г. Вояджър 2 откри три спътника на близки орбити. През 1999 г. бяха открити Темисто и още 46 малки спътника на високоексцентрични и като цяло ретроградни орбити, със среден диаметър от 3 км, като най-големият от тях е едва 9 км. За тези спътници се счита, че са прихванати астероиди или комети от гравитационното поле на Юпитер. Някои от тях вероятно са фрагменти от по-масивни тела, разрушени от приливните сили на планетата.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?