Следвайте ни

На този ден откриват най-големия диамант в света

viber icon

На днешния ден през 1905 г. в ЮАР, Претория, е открит най-големият диамант в света, наречен Кулинан. Тежи 3106 карата (или 621,2 грама). Намира го работник в рудника Premier Mine, докато копае кладенец за вода. Диамантът с размери 100 х 65 х 50 мм бил наречен на собственика на мината. Хората се стичали да го гледат в банката на Йоханесбург.

През 1907 г. е купен за 150 000 фунта стерлинги като дар за рождения ден на крал Едуард VII. Струвал колкото 94 тона злато днес. Кралят обещал да го съхрани в същия вид, но не го сторил - на следващата година диамантът  е отнесен в Амстердам на ювелира Йозеф Аскер, който да го раздели с един удар така, че да се получат минимално количество късове. Майсторът не се решил и отстъпил на ученика си, а самият той припаднал от вълнение. Като се свестил, разбрал, че изчисленията му са били правилни и диамантът е разделен успешно. Операцията била повторена още няколко пъти и се получили 9 големи камъка и 100 по-малки. Обработката на основните камъни отнела 7 г.

От диаманта са направени 105 брилянта. Най-големият е „Голямата звезда на Африка“ с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Има формата на панделка и краси кралския скиптър, изложен в Тауър. Други са вградени в британската корона.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай