46
Следвайте ни

На този ден: Откриват "бащата" на неандерталеца

viber icon

На този ден през 1907 година са открити останки от Хайделбергския човек край германския град Мауер, близо до Хайделберг.

Хайделбергският човек е обитавал Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов пряк предшественик. Самият той вероятно произлиза директно от вида Homo antecessor, живял преди около 750 000 години. Хайделбергският човек се отличава от предшествениците си с по-голям размер на мозъчната кухина. Типичният обем на черепа му е 1100-1400 cm3, сходен със средните стойности за съвременния човек (1350 cm3). Средният му ръст е 1,8 метра и тялото му е по-мускулесто от това на Homo sapiens.

В бита си праисторическият човек е използвал характерните за ранния палеолит примитивни каменни сечива. Белези от рязане по костите на елени, слонове, носорози и коне показват, че месото им е било рязано.

Сравнително нови находки пък подсказват, че Хайделбергският човек може би е първият от рода Homo, който погребва мъртвите си. Но засега това е само хипотеза. Според някои изследователи той дори използва примитивен език.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?