1939

На този ден: Отдаваме почит на донорите по света

Днес отбелязваме Световния ден на донорството. Почитаме донорите и техните семейства, изказваме и благодарност на специалистите по трансплантация. Целта е да бъде привлечено вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от целия свят към значението на донорството. 

Към момента стотици български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени около 35 000 трансплантации на органи. Само за година в листите на чакащите за трансплантация обаче са вписани над 40 000 граждани. Това ясно показва, че търсенето на органи остава високо, а броят на реализираните трансплантации далеч не отговаря на нуждите на пациентите.

Според действащото в България законодателство, всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. След края на жизнения ни път най-близките ни роднини трябва да дадат съгласие за донорство. За съжаление, в много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе. Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?