Следвайте ни

На този ден: Орсън Уелс обявява, че марсианци нападат Земята

viber icon

На 30 октомври 1938 г. млад радиоводещ в националното радио на САЩ изправя косите на стотици хиляди американци, които накарал да повярват, че слушат на живо как марсианците нападат Замята. Това прави  23-годишният тогава Орсън Уелс, комуто хрумнало да осъвремени романа от ХIX в. "Война на световете" за ефир.

Говорител съобщава, че "професор Фарел от обсерваторията Маунт Дженинг" е засякъл взривове на Марс. После се връща музиката. После говорител казва, че голям метеорит е паднал в нивите край Грувърс Милс, Ню Джърси. Малко по-късно репортер "предава" от мястото на събитието, че метеоритът е голям метален цилиндър, от който излиза марсианец.

След него идват още много и успяват да избият 7000 американски войници. Скоро марсиански цилиндри "кацат" в Чикаго и Сейнт Луис.

Смята се, че поне един милион американци са повярвали в нападението на марсианците. В страната избухва паника. Хората в Ню Джърси задръстват магистралите в опит да избягат. Когато новината за това стига до студиото CBS, Орсън Уелс излиза в ефир, за да напомни, че това е само драматизация на роман.

Федералната комисия по комуникации провежда разследване, но не намира нищо нередно.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?