Следвайте ни

На този ден: Международният олимпийски комитет става на 126 г.

viber icon

Международният олимпийски комитет (МОК) се създава на 23 юни 1894 г. в парижкия град Сорбона  от барон Пиер дьо Кубертен. Целта е да се възстанови провеждането на Олимпийските игри, започнати в Гърция през 776 г. преди Христа и спрени в началото на първия век. На тази дата се отбелязва и Международният олимпийски ден. 

Френският аристократ  свиква конгрес в големия амфитеатър на Сорбоната, който завършва с решение  за възраждането на Олимпийските игри, взето от 79 делегати от 11 държави. Създателите  единодушно подкрепят идеята  Игрите  да се провеждат на всеки четири години на различни места. Гръцката столица Атина става първият домакин  през 1896 г. 

Димитрий Викелас от Гърция е назначен за първи президент на МОК, а след него  Кубертен оглавява организацията  до 1925 г.

Олимпийските игри са отменени по време на двете световни войни. През 1968 г. МОК се премества в Женева. Организацията  събира големи приходи от 5,7 милиарда долара за периода 2013 - 2016 г., главно от права за излъчване и спонсорство, 90% от които се преразпределят за спорт. За периода 2017-2020 г.  са осигурени  повече от половин милиард долара. 

От 1894 г. досега МОК е имал деветима президенти и общо 570 членове.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?