Следвайте ни

На този ден: „Марсилезата" звучи за първи път в Париж

viber icon

Марсилезата звучи  за първи път по улиците на Париж на 30 юли 1792 г., изпята от войниците на  френската Национална гвардия. Те отиват на фронта, а песента, написана от Клод-Жозеф Роже дьо Лил, се казва „Марш на рейнската армия“, защото  е създадена, след като Франция обявява война на Австрия.

Песента се превръща в символ на Френската революция, а през  1795 г. е провъзгласена за национален химн. "Марсилезата" се сдобива със световна известност. След забраната, наложена от Империята, е преработена от Ектор Берлиоз и през 1879 г. отново е призната за химн на Франция, а по-късно е утвърдена и с конституцията.

Другият революционен марш - „Интернационалът“, чийто текст е написан от Йожен Потие, първоначално се е  изпълнявал  с мелодията на Марсилезата и по време на Парижката комуна (1871) е приет за химн. Едва през 1888 г. Пиер Дегейтер написва познатата и до днес мелодия на „Интернационалът“. Двете песни са използвани за национални химни на Съветска Русия, докато окончателно приемат „Интернационалът“. По време на фашисткия режим "Марсилезата" е забранена в Германия, а по време на Втората световна война - и във всички окупирани от Хитлер държави.

Във Франция  химнът  предизвиква дискусия  повече от половин век. Някои смятат „Марсилезата“ за милитаристки и ксенофобски химн, други считат, че стимулира лява идеология. Досега са правени много предложения за смяната му, особено на текста. Повечето от френските граждани възприемат химна като част от историята на Френската република и държат да бъде запазен.

В по-близки времена и независимо от текста тя е пята много от антирасистки демонстранти след допускането на Жан-Мари Льопен до втория кръг на президентските избори през 2002 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?