Следвайте ни

На този ден: Ленин поискал уволнение на Сталин

viber icon

На 4 януари Ленин прави "политическо завещание", с което иска отстраняването на Сталин.

Като цяло Ленин е изтощен от сифилиса и най-вече от капризите на своите съидейници. На 22 май 1922-ра той претърпява първия от серията инфаркти. В резултат Сталин убеждава централния комитет да му възложи да отговаря за медицинското обслужване на Ленин. Когато разбира, че Ленин е писал писмо до главния му враг Троцки, замалко да направи фатална грешка.

Илич пише въпросното политическо завещение, в което настоява за отстраняването на Сталин от поста генерален секретар на партията поради прекалено голямата му властност и грубост.

Завещанието е запечатено в плик и дадено на Крупская, за да бъде отворено след смъртта на Ленин. Това трябвало да извърши Троцки на 12-ия конгрес на партията. Но гъвкавият Коба предлага на Леон концесия, като в замяна той трябва да се откаже от намеренията си. Въпреки че не крие неприязненото си отношение към Сталин и е казвал за него, че е „най-бележитото нищожество“ в партията, Троцки приема.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Фейсконтрол

Фейсконтрол

04.01.2021 | 20:43

Лица на убийци и класически садисти!

Отговори
2 0
sssss

sssss

04.01.2021 | 16:22

Кой е Коба? Кой е Леон? Така както е написана статията нищо не се разбира от читатели които не са запознати с личностите от онова време. Ако някой напише такова нещо в 4-ти клас ,ще си отнесе заслужена двойка!

Отговори
1 1
JAN

JAN

04.01.2021 | 16:44

KOBA I LEON SA PRIYATELI NA PLOVDIVSKIYAT MAYNA-P E D A L-PISAR!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?