1939

На този ден: Гай Фокс умира на ешафода

На този ден терористът Гай Фокс скача от ешафода, на който трябва да бъде обесен, и така се самоубива. Той е член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения Барутен заговор през 1605 г. След смъртта на Елизабет I през 1603 година английските католици се надяват на промени в закона и отменяне на ограниченията, наложени от кралицата. Надеждите им остават напразни, което води до заговора. Първоначалната идея е на Робърт Кейтсби, който предлага да взривят сградата на парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година. Така шансът да бъдат убити кралят, неговият наследник и голяма част от членовете на парламента става голям. 

За осъществяването на този план са използвани 36 бъчви с барут, разположени в подземието на Камарата на лордовете. Един от участниците в заговора, осъзнавайки, че може да загинат и много невинни хора, изпраща анонимно писмо до своя приятел лорд Монтигъл, в което го призовава да не посещава парламента на 5 ноември. Писмото е предадено на краля и след обиск на подземието е заловен Гай Фокс, готов да запали фитила на барута.

След жестоки изтезания и разпити той разкрива имената на другите заговорници. Всички те са заловени, обвинени в държавна измяна. Гай Фокс скача от ешафода, на който трябва да бъде обесен на 31 януари 1606 г., и си счупва врата, тъй като примката е около врата му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?