Следвайте ни

На този ден: Дубъл на 1 юни, празнуват децата

viber icon

Днес е Световният ден на децата. Въпреки че ООН и ЮНЕСКО обявяват официално празника на непорасналите още през 1954 година, датата и до днес не е повсеместно възприета.

Целта на Световния ден на детето е да обедини децата по целия свят и да съдейства за мира между народите. Във връзка с това ООН публикува през 1959 г. Конвенция за правата на детето, с която се предвиждат по-добри условия за живот и по-щастливо детство. Конвенцията се превърна в първия законов международен документ, утвърждаващ основните човешки права на децата. 

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или пък Ден на децата. Празникът обаче е на различни дати, тъй като е свързан с традицията на различните страни.

Международният ден за защита на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия социалистически лагер. Датата води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 година в Женева. В България става популярен след 1949 г., след като първо Москва го обявява. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?