Следвайте ни

На този ден: Чърчил и Рузвелт подписват Атлантическата харта

viber icon

На този ден през 1941 г. на срещата между президента на САЩ Франклин Рузвелт и министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил се подписва Атлантическата харта. Срещата се провежда на борда на военни кораби на котва в Шип Харбър, Нюфаундленд, където двамата държавни ръководители пристигат под прикритие.

Атлантическата харта е основен програмен документ на антихитлеристката коалиция, въпреки че към момента на подписването САЩ все още не са участници във войната. Тя установява виждане за света след Втората световна война и Организацията на обединените нации, Общото споразумение за митата и търговията, както и независимостта на британските и френските колонии след края на войната са производни на Атлантическата харта. В нея САЩ и Великобритания не се стремят към териториални или други завоевания. Те няма да се съгласят с никакви териториални изменения, които не са в съгласие със свободно изразеното желание на заинтересованите народи. Уважава се правото на всички народи да си избират формата на управление, при която искат да живеят. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цццц

Цццц

14.08.2020 | 11:04

Така написано, по-хрисими от тях няма, радетели за мир. Само една малка подробност - цял Свят реве от тях, след като наложат тяхната ,,демокрация,,.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?