Следвайте ни

На този ден: „Бащата" на хакерите застава пред съда

viber icon

На 26 юли 1989 години в съда в САЩ влиза първото дело по приетия няколко години по-рано Закон за компютърните измами и злоупотреби. Обвиняем е соченият от мнозина днес за "баща" на хакерите - Робърт Морис, който остава в историята като създател на първия комютърен вирус, ударил масово потребителите, познат като "Червея на Морис"

Година по-рано - на 2 ноември 1988 година, написаната от Робърт Морис програма само за няколко часа масово се разпространява сред компютрите, които са свързани по това време в интернет, и успява да от зарази близо 12% от всички потребители по света. Морис по това време е асистент по компютърни науки в Корнуелския университет. Преди това получава магистърска степен по изчислителна техника в Харвардския университет.

Морис не създава софтуера като вирус, а се опитва да напише програма, която да сметне точно колко потребители на интернет има в света. Заради грешен код обаче, програмата "мутира" и започва да изтрива информация от заразените компютри, оставяйки след себе си щети за над 20 млн. долара. Робърт Морис е признат за виновен, а съдът го осъжда на 3 години условно, 10 000 долара глоба и полагането на 400 часа обществено полезен труд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?