Следвайте ни

На този ден: Атомната бомба „Дебелака" унищожава Нагасаки

viber icon

На 9 август 1945 г. американски бомбардировач В-29 хвърля атомната бомба с кодово име „Дебелака“ (Fat Man), която унищожава японския град Нагасаки в края на Втората световна война. Тя е втората от двете ядрени бомби (другата е „Малчугана“), използвани при военни действия, и нейното детониране представлява третата сътворена от човека ядрена експлозия. Бомбата е от имплозивен тип с 6,4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил, подобна на тази, детонирана месец преди това в Ню Мексико по време на ядрените опити „Тринити“.

Бомбата, която разрушава Нагасаки, е разработена от американската армия в рамките на проекта „Манхатън“. Вероятно името „Дебелака“ е в чест на Уинстън Чърчил, макар да има и други варианти.

Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки. Бомбата е пусната от B-29, с пилот Чарлс Суийни, като експлозията се случва в 11:02 сутринта на височина 1650 фута. Загиват 39 000 души и 25 000 са ранени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?