Следвайте ни

На тази дата: Протести раждат Деня на студентите

viber icon

Международният ден на студентите се отбелязва всяка година  на  17 ноември, а тази  традиция започва  от 1941 г.

Датата е избрана  от Международния студентски съвет  в Лондон в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и още девет други  студенти. Те загиват  на 17 ноември  по време на  националния протест в Прага срещу нацисткия  режим  и окупацията през 1939 г.

Смъртта на Ян Оплетал  предизвиква още по-мощна вълна на протестите. Хиляди излизат на улиците срещу германската окупация, но бунтът е сломен. Хитлеристите атакуват университета в Прага. 1200  участници в демонстрацията  са арестувани и изпратени в концентрационни лагери, а деветимата студенти - активисти са разстреляни.

На същата дата през 1973 г.  студенти от Политехниката в Атина започват протест срещу военната хунта. 17 ноември се счита за официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. 

На  17 ноември 1989 г. честването  на  Международния ден на студентите започва от  протестна демонстрация в Прага срещу тоталитарния режим. Този протест  дава началото на Нежната революция. Датата  се празнува в Чехия и Словакия  като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?