46
Следвайте ни

На среща на високо ниво във Ватикана обсъдиха защита на околната среда

viber icon

Във Ватикана вчера се състоя среща под надслов „Вяра и наука към COP26”, организирана от посолствата на Великобритания и Италия в Светия престол. Във величествена стая в сърцето на Апостолическия дворец на Ватикана се събраха около 40 религиозни водачи, представляващи основните религии на света. Те подписаха общ апел, адресиран до онези, които ще преговарят за бъдещето на околната среда в предстояща среща на върха на Организация на обединените нации в Глазгоу COP26.


Чрез общия апел светът се призовава да постигне възможно най-скоро въглеродни емисии с нулева стойност, както и възможно най-скоро да ограничи глобалното повишаване на средните температури до 1,5 градуса по Целзий над нивата от преди индустриализацията. Също така се призовават по-богатите държави да засилят действията си в областта на климата у дома и финансово да подпомагат уязвимите страни за справяне с изменението на климата. Религиозните лидери не на последно място призовават правителствата да бъдат по-амбициозни при преминаването към чиста енергия и устойчиво използване на земята, с екологично чисти хранителни системи и отговорно финансиране.
Религиозните лидери също се ангажират с по-големи действия в областта на климата, особено в областта на образованието за грижа към околната среда, както и за избора на зелени инвестиции за своите религиозни общности.


„Днешната среща, която събира много култури и духовности в дух на братство, може само да засили нашето съзнание, че сме членове на едно човешко семейство“, заяви папата. „Всеки от нас има своите религиозни вярвания и духовни традиции, но никакви културни, политически или социални граници, или бариери не ни пречат да бъдем заедно“.

Патриарх Вартоломей нарече общия апел, подписан от религиозните водачи, „мощен символичен жест, именно защото е едновременно резултат от диалога и призив за продължаване на този диалог”.
„Бъдещите поколения никога няма да ни простят, ако пропуснем възможността да защитим общия ни дом. Наследили сме градина: не трябва да оставяме пустиня на децата си. Всички ние се нуждаем от този диалог, за да поддържаме околната среда, за да съжителстваме помежду си като човешки същества и като част от Божието свещено човешко творение, а ние имаме нужда от него, за да можем просто да дишаме и да се обичаме“, заяви Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

Документът е подписан от представителите на Римокатолическата Църква, Православната Църква, протестантските деноминации, сунитите и шиитите мюсюлмани; юдеите (евреите); индусите; сикхите; будистите; даоистите, както и представителите на зороастризма, конфуцианството и джайнизма.

Вселенският Патриарх Вартоломей пристигна на 3 октомври 2021 в Рим. На 4 октомври 2021 той се срещна с Папа Франциск във Ватикана. Както отбелязва агенция Ватиканнюз, папата има тесни връзки на приятелство и сътрудничество с Патриарх Вартоломей. По време на срещата двамата са споделили и загрижеността си за околната среда и мигрантите.

Във Ватикана Вселенският Патриарх освен с Негово Светейшество Папа Франциск, ще се срещне и с Архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, с който подписа наскоро публикуваното съвместно изявление за околната среда. Той също така ще участва в редица други официални мероприятия. Патриаршеското посещение в Рим ще завърши в петък на 8 октомври 2021 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

06.10.2021 | 16:34

Пълно лицемерие. ЗАЩО НЕ СЕ ЗАСАДЯТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА НОВИ ДЪРВЕТА а се ограничават хората да ползват СКЪПИ чисти енергоизточници.СКОРО КОТО ВИДИТЕ ЦЕНШТЕ НА ТОКА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС!

Отговори
1 0
Mимето

Mимето

05.10.2021 | 21:42

А къде е Грета Тунберг?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?