1553

На сметка: Пестеливи нашенци изумиха Одрин СНИМКИ

Турист от България може да намери по-лесно място за паркиране на автомобила си в Одрин от местен жител. Това отбелязва всекидневникът "Хюриет", имайки предвид уикендите, когато хиляди нашенци се втурват на голямо изгодно пазаруване в някогашната столица на Османската империя.

Хюриет

„Идващите от България знаят как да харчат парите си в Одрин, но за отбелязване е фактът как се оправят с паркинга за автомобилите си. За да не плащат за паркинг, някои са толкова находчиви и упорити, че стигат до брега на река Марица и после ходят пеша 20-ина минути до тържището“, отбелязва одрински репортер.

Хюриет

Пазарът "Улус", който се организира всеки петък в града, е посещаван от много местни и чуждестранни туристи. И тази седмица беше пълен от ранните часове. Търговците на пазара заявиха, че има увеличение на продажбите с пристигането на туристите от България след пълното премахване на ограниченията срещу Covid-19.

Хюриет

Гражданите на съседните страни, дошли в Одрин, предимно купуват от пазара сирена, халва, сувенири, дрехи, баклава. Не са малко и тези които пълнят резервоарите с гориво, поради изгодните цени в Турция.

Хюриет

Още от ранните часове на деня се образуваха опашки пред обменните бюра, банките, пощенските клонове и банкоматите в града.

Хюриет

Българите отново преобладаваха и в магазините в центъра на Одрин. Този уикенд съвпада и с предпразничното пазаруване на мюсюлманите за предстоящия Шекер байрам, който започва в понеделник и ще продължи три дни.

Хюриет

Кметът на Одрин направи обръщение към българските гости на града и региона. „Българските туристи винаги могат да се чувстват сигурно и в безопасност в Одрин. През 2022 г. ще имаме общо 168 събития в града, които са свързани с културата, спорта и други дейности. След пандемията искаме да направим много неща. Активности ще има на всеки 2-3 дни. Това ще даде възможност нашите съседи от България да посещават Одрин не само за шопинг туризъм“, заяви кметът на Одрин Реджеб Гюркан.

Хюриет

Кметът стана известен с това, че приветства сънародниците ни в Одрин с рекламни материали на български език и винаги е обръщал специално внимание на гостите на града.

Хюриет

„Години наред ние посещавахме България и подкрепяхме икономиката и туризма на страната, а през последните 3 години българите правят това у нас и ние високо ценим тази подкрепа. Най-много посещения имаме от София, Пловдив и Кърджали, но и от всички краища на България“, добави кметът на Одрин.

За пореден път няколко километрова опашка се е заформила при ГКПП-тата при Капитан Андреево и Малко Търново в посока Турция вчера. Освен български автомобили има и много такива с румънска и украинска регистрация. Имаше много автобуси на български фирми, организиращи екскурзии за почивните дни.

Хюриет

Забавянето се дължи на по-обстойните проверки, които правят турските гранични власти. Броят на пътуващите ежедневно расте заради изгодния курс на турската лира спрямо лева, както и заради затоплящото се време и пълното отпадане на коронавирус мерките и в двете страни.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Йоцо гледа

Йоцо гледа

02.05.2022 | 13:36

Като сметнеш разликата и парите за пътуването+хамалогията и бутането и търчането......няма смисъл!!! Същото е ако имаш проверени места за пазаруване+промоции!!!

Отговори
1 1
Ваня

Ваня

01.05.2022 | 11:31

Като хиени. Срам ме е. До къде я докараме.

Отговори
24 8
Бъбу

Бъбу

01.05.2022 | 21:06

Цигания голяма

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?