1553

На пазар при "жертвите от българския фашистки окупатор“

През последните години десетки хиляди българи масово посещават общините в Западните покрайнини в съседна Сърбия. Най-много българи се срещат в Цариброд, Пирот и Ниш и особено по време на празници и през почивните дни, предава репортер на БГНЕС.

Обикновено новините за „българския десант“ в тези места се свързват с ресторанти и СПА-центрове. В еднообразните репортажи непрекъснато се говори за по-ниските цени на туристическите услуги и разрешението да се пуши свободно навсякъде.

В Пирот, който през средновековието се нарича Момчиловград се намира, един от символите и красотата на града – Момчиловата крепост. Разположена до река Нишава, крепостта е построена през XIV век от известния български владетел от Родопите Момчил войвода. До Освобождението от османско робство Пирот е изцяло български град. Сръбското проникване започва през 19-ти век. Никъде около Момчиловата крепост, която от 1979 г. е Паметник на културата, няма никаква информационна табела, че тя е българска. Няма дори данни за "сръбската" легенда, която твърди, че е била построена от княз Лазар.

Оглушителна е и липсата на информация за двете български църкви – „Рождество Христово“, по-известна на всички в града като „Пазарската“ църква. Тя е построена през 1834 година от български майстори, също като и "Успение Богородично”, създадена от Никола Йованов Образописец от Самоковската школа. От стенописите ясно си личи българският характер и произходът на двата храма. Липсата на информационни табели явно прикрива желанието да се пренапише миналото. Така както става по тези места от 150 г. насам.

А табели в Пирот не липсват и особено в централната част, в памет на "жертвите от окупатора или пък за убитите от сътрудниците на врага".

И, разбира се, „в духа на добросъседските отношения и спазването на правата на българското национална малцинство в Сърбия“, всяка година има чествания в памет на „жертвите от българския фашистки окупатор“. А на тях задължително присъства по някой и друг министър от Белград. Сигурно за да не пострада „дружбата между двата братски народа“.

На въпроса на репортер на БГНЕС дали се намираме в построената от българите църква, клисарят в една от тях с намръщен тон отговори: „Тук няма нищо българско, тук всичко е общо, балканско“.

Излишно бе да поискаме повече пояснения за това какво означава - общо балканско.

При толкова масирано българско присъствие за пазар или за отдих с минимални усилия местните власти може да увеличат приходите си и печалбите от нашите туристи - като посочат богатото културно историческо наследство. Но, истината е по-страшна от парите и печалбите, колкото и големи да са те.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Доста е срамно обаче

Доста е срамно обаче

22.01.2023 | 18:27

Отиваш на пазар при поробителя, в Одрин например, а там хората те посрещат сърдечно, по комшийски, злоба никаква, две български църкви, и с тях проблеми няма, в Истанбул Желязната църква, прочутата, я реставрира турска компания. Значи може и другояче, гледайки напред, и няма нужда да си забравяме историята.

Отговори
11 0
Западняк

Западняк

22.01.2023 | 18:08

Какво искате бе, Марица? Защо разпалвате националистични настроения? Тези земи да били турски, а не български, до Освобождението. Много правилно е отговорил клисарят, всичко там е балканско. Това е истината.

Отговори
2 8

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?