Следвайте ни

На Мъск пандемията не му пречи, изкарал 11 млрд. долара за година

viber icon

Милиардерът изобретател Илон Мъск е намерил хитър начин да увеличи своето и без това солидно състояние и по време на пандемията от коронавирус. Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства "Тесла" е спечелил около 11 милиарда долара през последната година, съобщава "Форбс".

Това се е случило поради факта, че през 2018 г. Мъск се е съгласил да плаща възнаграждение не в пари, а в акции, когато се постигнат определени показатели за растеж на компанията.

През 2020 г. компанията е предоставила право на своя шеф да изкупи обратно акции, чиято текуща стойност е 13,3 млрд. долара, като Мъск е похарчил 2,3 млрд. долара за тяхното придобиване. По този начин доходът на генералния директор на "Тесла" за миналата година възлиза на 11 милиарда долара, десетки пъти по-висок от този на най-близките му конкуренти - Чед Ричисън, който оглавява "Пейком", е спечелил 211 милиона долара миналата година, а състоянието на изпълнителния директор на "1Life Healthcare" Амир Дан Рубин е попълнено само със 199 милиона долара.

В същото време изданието отбелязва, че Мъск все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари, тъй като според условията на опцията той трябва да ги притежава най-малко пет години. Според условията на споразумението на компанията с главния изпълнителен директор, Мъск ще може да изкупи обратно 101,2 милиона акции, ако бъдат постигнати всички договорени цели, чиято стойност в момента е 67,9 милиарда долара.

Според последните данни на "Форбс", в момента Мъск е вторият най-богат човек в света. Със състоянието си от 164,4 милиарда долара той е на второ място след основателя на "Амазон" Джеф Безос (189,7 милиарда долара).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

това е целта

това е целта

07.05.2021 | 11:10

Всички милиардери забогатяха от тази изкуствено предизвикана пандемия!

Отговори
0 0
Илон НЕмъск:

Илон НЕмъск:

07.05.2021 | 10:56

Че тя (пандемията) на някого от останалите милиардери да е попречила, дори напротив?!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?