Следвайте ни

На крачка от ужаса! Ислямска държава иска да изпепели „Света София“

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Турските сили за сигурност задържаха 18 заподозрени, свързани с Ислямска държава (Даеш), при антитерористични операции в Истанбул снощи.

Отделите за борба с тероризма от полицията в Истанбул нахлуха в 11 адреса в девет области, след сигнал, че терористите планират да извършат нападения, съобщи турската агенция Ихляс.

Полицията конфискува дигитални материали и организационни документи при нападението, се добавя в доклада.

Заподозрените са откарани в Дирекцията за сигурност в Истанбул, след като са преминали рутинни здравни прегледи.

Терористичната група се опитва да създаде нова формация в Турция, след като получи тежък удар в Ирак и Сирия. Според показанията на терористи, задържани при предишни операции в провинция Адана, Даеш се опитва да отвлече съдии, прокурори и туристически групи като откуп в замяна на терористите на Даеш, държани в Ирак и Сирия.

Турция задържа така наречения „турски емир“ на Даеш, на име Махмут Йозден, през август. Според официалното разследване той планирал да извърши нападение срещу  „Света София“ в Истанбул и да се насочи към политици, ръководители на неправителствени организации и други видни фигури в Турция.

Полицията дешифрира шифровани съобщения на Даеш, изпратени от ръководителите на терористи в Сирия и Ирак, с широк набор от инструкции, включително отвличане на туристически групи, прокурори и депутати, атакуване на американска авиобаза Инджирлик в Адана и други.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?