71

На косъм от трагедия: Рухна триетажна университетска сграда в Истанбул

Срути се триетажна сграда на частния университет "Арел", намиращ се в истанбулския квартал Кючукчекмедже.

Сградата се е пропука и после се срина поради дълбок изкоп за основи на строителна площадка наблизо, съобщи информационна агенция Демирорен.

 DHA

„Поддържащата стена на строителната площадка падна през нощта на 23 октомври, причинявайки срутването на сградата на университета в квартала Сефакьой в мегаполиса“, пише агенцията.

 

Срутената сграда е била евакуирана като предпазна мярка преди инцидента заради пропукванията в подпорната стена. Ето защо няма жертви и пострадали студентите от университета и хората, живеещи наоколо.

 

Мехмет Фатих Алтан, ръководител на факултета по строително инженерство на университета заяви, че собствениците на строителната площадка не са се вслушали в техните предупреждения. „За съжаление, ямата стои отворена цели три години“, сподели той.

 

„Единствената добра новина за инцидента е, че никой не е пострадал поради предпазните мерки, които взехме преди“, се казва в изявление на борда на университета, публикувано на вчера.

 

Седеф Демирсой, един от студентите в университета заяви, че са предполагали, че подобно нещо ще се случи.

 

„Станахме свидетели на необмислен строеж, който е твърде близо до нашата сграда. Три пъти имахме малки инциденти, докато посещавахме лекциите. Ръководството на университета предупреди строителната фирма многократно”, заяви студентът от катедра „Гражданска авиация”.

 

Кабинетът на областния управител на Кючюкчекмедже съобщи, че общо шест сгради, пет жилищни кооперации и едно общежитие, в близост до строителната площадка, са били евакуирани като предпазна мярка. 

 

„Нашите граждани, живеещи в 128 домакинства в евакуираните сгради, и 71 студенти, настанени в общежитието, са настанени в хотели и къщи за гости в нашата област. Освен това бяха взети мерки срещу евентуално бедствие чрез спиране на ток, вода и природен газ към района, където се намират сградите“, се казва в съобщението.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?