71

На колене! Арестуваха наркострашилището на Европа ВИДЕО

Заподозрян хърватски наркобос, който беше в списъка на най-издирваните престъпници на Интерпол, беше заснет на колене, докато беше арестуван в Турция.

Моментът на задържане на Ненад Петрак в Истанбул е запечатан на снимка и видео, които показват издирвания престъпен бос на колене, заобиколен от маскирани полицаи.

Той беше задържан в квартал Юскюдар при мащабна операция, проведена от истанбулската полиция след голяма международна операция, продължила повече от две години.

Смята се, че Петрак е главният мозък зад международна мрежа, занимаваща се с широкомащабен трафик на наркотици между Южна Америка и Европа.

Петрак, който също е обвинен в насилие и убийство, е свързан с откриването на 1000 килограма кокаин, заловен в Испания през 2020 г.

През октомври 21 заподозрени членове на неговата организация бяха арестувани като част от акции срещу неговата банда.

Един ден след като лидерът на картела беше заловен в Юскюдар, истанбулската полиция задържа и друг хърватски престъпник, Кристиян Палич, в квартал Бешикташ в мегаполиса.

Палич е идентифициран като един от лидерите на „западнобалканското крило“, който е бил така нареченият надзирател, отговорен за потока на наркотици в балканските страни.

Палич е бил обект на Син бюлетин на Интерпол, който се използва специално за събиране на допълнителна информация за лице, издадена от европейски страни и Бразилия, и е бил заловен от полицията на 19 ноември.

Международното разследване разкри как картелът е изиграл ключова роля в установяването на връзки с престъпни организации в Южна Америка, откъдето са набавяли кокаина, сътрудничили са на наркокартелите в Европа и са се занимавали с пране на пари, получени от техните незаконни дейности.

Разплитането на наркомрежата на Петрак, обхващаща девет държави, започна през септември 2020 г. с залавянето на кокаин на стойност 34 милиона евро на яхта в Атлантическия океан, според доклад на всекидневника Хюрийет.

След идентифицирането на адресите и самоличността на членовете на картела на Петрак, координираната от Интерпол „Операция Адриатика“ стартира в цяла Европа.

Докато издирват главатаря Петрак, много от съратниците му са заловени. Междувременно Петрак също беше обект на червен бюлетин от Интерпол във връзка с убийство в Хърватия.

След стартирането на операция „Адриатика“ Петрак избяга от Хърватия в Турция, където въз основа на разузнавателна информация, получена от Интерпол, силите за сигурност откриха, че Петрак е пристигнал в Истанбул и е отседнал в луксозна вила в Юскюдар.

Петрак беше заловен в жилището, в което се е подвизавал известно време. Той е сниман на колене и с белезници на ръцете. След това в сградата беше извършена акция с подкрепата на Специални операции. При последвалите претърсвания в стаята на Петрак е иззета сериозна сума пари.

Петрак е осмият лидер на картела, издирван от Интерпол и задържан в Истанбул, уточнява Хюрийет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?