71

На границата с Турция: Бежанци щурмуваха Капъкуле, спряха ги с изстрели ВИДЕО

Над 100 души от Афганистан и Сирия искали да отидат в Европа, преминавайки границата на Турция с България. Бежанците  се сбили с турските полицаи. Полицията е открила огън във въздуха.

В резултат на опита на мигранти да щурмуват турския граничен пункт "Капъкуле" и да преминат на българска територия пунктът бе затворен за около два часа. 

На видеоклипове се вижда, че бежанците са няколкостотин, сред които има и жени и деца. Те блъскат телените огради и се опитват да ги разрушат, за да нахлуят в зоната към българския граничен пункт.

В района са изпратени сили на реда, полиция и жандармерия. Екипите за борба с безредиците, който първи пристигнали се опитали да разпръснат мигрантите с изстрели във въздуха. Протестиращите носели знамена и плакати. Те скандирали лозунги с искания да бъдат пропуснати през границата. 

 

От областната управа в Одрин днес следобед дойде първото официално изявление.

„Поради нереалистичните твърдения в социалните мрежи, че митническия пункт Капъкуле, е окупиран от бежанци, трябва да направим следното изявление, за да се информира правилно обществеността. 

На 24.05.2023 г., около 09:45 ч., маргинална група, която дойде до ГКПП Капъкуле с автобус, декларира, че принадлежи към „Ахмедийската религия на мира и светлината“ и че искат да отидат в Европа с мотива, че са потиснати в страните, от които идват.

След намеса на митническата охрана, жандармерия и полицейски екипи, цялата група протестиращи са задържани. Те са обвинени в опит за насилствено проникване в митническата зона.

Задържаните лица са от английска, тайландска, иранска, иракска, азербайджанска, алжирска, йорданска и турска националност. Започнато е съдебно разследване по отношение на организаторите и подбудителите на този инцидент, за който се смята, че има провокативна цел.

Установено е, че двама души от Обединеното кралство, които са в посочената група и се представят за журналисти, са дошли в Истанбул по въздух на 22.05.2023 г. през нощта, след което са се срещнали с тази група и са дошли заедно на ГКПП Капъкуле.

След като групата беше задържана, процедурите за влизане и излизане на митническия изход Капъкуле продължиха незабавно и в момента гражданите се обслужват без никакви проблеми.“

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Xjjx

Xjjx

29.08.2023 | 00:01

Изстрели трябват а не думи

Отговори
0 0
Реалист

Реалист

25.05.2023 | 01:40

Сега ще видят кон боб яде ли? Това не е нашата полиция, ще ги таковат яко!

Отговори
2 0
007

007

24.05.2023 | 21:45

1000, а не 100 е бройката.... Да ви таковам преводачите и редакторите., некадърни мърлячи.....

Отговори
2 1
Russia

Russia

24.05.2023 | 19:43

Тези боклуци, заслужават АК47

Отговори
9 6
Копейка

Копейка

24.05.2023 | 18:52

Бягат от "фалираща" Европа?

Отговори
12 4

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?