3906

На границата с Полша: Военно учение на Китай и Беларус СНИМКИ

Маневрите с кодово име "Атакуващ сокол" ще продължат до 19 юли и се провеждат в полигон край град Брест, разположен на границата с Полша

 

Китай и Беларус стартираха съвместни военни учения, съобщиха министерствата на отбраната в Пекин и Минск. Маневрите се провеждат едва на няколко километра от границата на членуващата в НАТО Полша и в навечерието на срещата на високо равнище на алианса, съобщи Ройтерс.

"Събитията по света са тревожни, ситуацията е сложна, затова и трябва да упражняваме нови форми и методи за провеждане на тактически задачи", заяви генерал-майор Вадим Денисенко, командващ на беларуските сили за специални операции, цитиран от Министерството на отбраната на Беларус.

Лидерите на страните членки на НАТО се събират днес във Вашингтон, където ще обсъдят допълнителна военна и финансова помощ за Украйна.

Беларус позволи на Русия да използва територията му като плацдарм за нейната инвазия в Украйна през 2022 г., пише БТА.

Като част от "антитерористичните учения" китайските и беларуските военни ще отработят задачи по нощен десант, пресичане на водни бариери и провеждане на операции в населени места, съобщи беларуското Министерство на отбраната.

Отделът публикува серия от снимки в социалната мрежа "Телеграм", на които се вижда пристигането със самолет и стоварването на екипировка на китайски военни. Публикувани бяха и фотографии как те маршируват на полигон. Все още не е ясно колко са участващите в маневрите войници.


Снимка: МО на Беларус

"Съвместното учение има за цел да подобри координационните способности на участващите войски и да задълбочи практическото сътрудничество между двете армии", съобщи китайското Министерство на отбраната.

В публикация в "Телеграм" беларуското министерство на отбраната заяви, че размерът на силите на НАТО на границата с Беларус бързо нараства, което води до изостряне на напрежението в региона.

"Страната ни предприема всички възможни мерки, за да предотврати ескалацията. Ако обаче някой пресече границите ни, реакцията ще бъде категорична", се казва в публикацията.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?