49

На днешния ден: Българската армия побеждава в Мурската операция

Българската армия разгромява германците в Мурската операция по време на Втората световна война, когато страната ни се включва в коалицията срещу Третия райх. Сраженията се водят в периода от 29 март до 13 май 1945 г., в района на река Мур. Целта на настъплението е да се прекрати използването от Вермахта на петролните извори в района на град Нагканижа. Нашите войски отбраняват линията Кишбайом-Надкорпад-Нагятад-Хересне - северно от река Драва. 

Бойните действия започват на 28 март 1945 г.  Ден преди това ​I армейска моторизирана дружина - част от Първа българска армия, поема в направление Ногбайон с цел да се съсредоточи за преминаване в настъпление, предвидено за 30 март. На разсъмване на 28 март предните отряди на противниците започват артилерийски бой, който продължава през целия ден. Вследствие на доброто артилерийско прикритие цялата Първа българска армия настъпва с основните си сили по десния си фланг на 29 март съвместно с 57-а съветска армия. 

Нашите войски овладяват първата отбранителна линия. След тежки боеве завземат и втората, форсират канала Принципалиш и река Мур и преминават в отбрана на линията Велики Ког-Ястребци. На 7 май подновяват настъплението, доразгромяват и пленяват остатъците от Вермахта и на 13 май 1945 г. достигат подножието на Австрийските Алпи в околностите на Клагенфурт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мустакатото Ленче

Мустакатото Ленче

29.03.2023 | 16:47

България е една малка държава и победите на българската армия винаги са били, като съюзна, сигурно само без Сръбско-българската война и представянето на нещата, как едва ли не сами побеждаваме всички е малко изкривяване на истината и болни националистически фантазии!

Отговори
0 1
принципалиС

принципалиС

29.03.2023 | 10:30

не "Ш".

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?