4020

На 95 г. почина първата жена на Фидел Кастро

Първата съпруга на бившия кубински лидер Фидел Кастро, Мирта Диас-Баларт, е починала в Мадрид на 95-годишна възраст. Това съобщи на 6 юли нейният внук Фидел Антонио Кастро Смирнов, предаде руския "Известия".

„Заобиколена от много любов, моята скъпа баба Мирта Диас-Баларт Гутиерес почина. Една страхотна жена ни напусна", написа той в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Мирта Диас-Баларт е родена в Хавана през 1928 г. във влиятелно семейство, уточнява The Washington Post . Тя се запознава с Фидел Кастро, докато учи в университета в Хавана, където учи философия и литература. Те се женят през 1948 г. и имат син Фидел (известен като Фиделито) през 1949 г., който се самоубива през 2018 г.

През 1955 г. тя и Кастро се развеждат след неуспешен опит за преврат. Политикът избяга в Мексико Сити, а Диас-Баларт и синът му живееха известно време в Съединените щати . През този период, по време на пътуването на Фиделито при баща му, той не позволи на сина си да си тръгне. Наложило се жената да наеме екип, който да отвлече момчето и да го отведе в Куба. 

След това Диас-Баларт се жени за Емил Нунес Бланко и те се преместват в Испания, съобщава Diario de Cuba . Известно е, че Фиделито е изпратен да учи в СССР. През 1974 г. завършва Физическия факултет на Московския държавен университет със специалност ядрена физика. Бланко почина през 2006 г. и той и Диас-Баларт имаха две дъщери.

Мирта Диас-Баларт е единствената жена на Кастро, с която той има официален брак.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?