3906

На 9 май: Украйна е предотвратила руски бомбени атентати в Киев

На 9 май: Украйна е предотвратила руски бомбени атентати в Киев

 

Украйна заяви днес, че е осуетила руска операция, която предвиждала да бъдат извършени поредица от бомбени атентати в магазини за строителни материали и близо до кафене в столицата Киев, както и в предприятие от отбранителната индустрия в град Лвов в западната част на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двама руски военни агенти са задържани по подозрения, че са участвали в предполагаемия заговор, като са иззети 19 взривни устройства, се казва в публикация в "Телеграм" на канцеларията на украинския главен прокурор.

Украинската служба за сигурност (СБУ) посочи в свое изявление, че четири бомби е щяло да бъдат детонирани в столицата на 9 май, когато Русия празнува съветската побед над нацистка Германия през 1945 година.

"Съгласно плана на руската специална служба експлозивите е трябвало да бъдат детонирани в пиковите часове в супермаркетите, за да причинят максимални щети на цивилното население", заяви СБУ в "Телеграм".

Към момента Русия не е коментирала информацията.

Според СБУ взривните устройства за магазините за строителни материали в Киев били скрити в пакети с чай, а друга бомба била заложена в автомобил и трябвало да избухне близо до кафене. Атаката в Лвов трябвало да бъде извършена през февруари, каза още службата за сигурност. Според прокуратурата целта е била неназовано предприятие от отбранителната промишленост.

Украйна редовно съобщава за осуетени атаки в тила си, планирани от руските служби за сигурност, арестувайки агенти, за които твърди, че работят за Москва, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица СБУ каза, че е заловила двама агенти в Държавната служба за охрана, които планирали да убият президента Володимир Зеленски и ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?