71

На 40 км от Русе: Строят летище за 2 млрд. евро СНИМКА

Летище Bucharest-Sud ще бъде изградено на 24 км южно от центъра на Букурещ, на територията на град Адунати-Копачени, област Гюргево. Като допълнителен плюс се споменава близостта му до България.

 

Румъния планира да построи ново летище на едва 43 км от северната граница с България, съобщава новинарският портал HotNews.

Проектът е с прогнозна стойност от около 2 милиарда евро. Предпроектното проучване е дело на консорциум специалисти, включващо архитекти и специалисти по градско планиране - Concrete & Design Solutions и Urban Scope, както и представители на френската SETEC, световен експерт в областта.

Летище Bucharest-Sud ще бъде изградено на 24 км южно от центъра на столицата, на територията на град Адунати-Копачени, област Гюргево.

Снимка: BucharestAirports.ro

Целта му е първоначално да обслужва над 11 милиона пътници годишно, с възможност за разширяване на капацитета му до 20 милиона, посочват работещите по проекта. Също така според прогнозите то ще поеме до 30 000 тона товари на годишна база.

Сектор 4 на Букурещ ще работи с местните власти на съседния окръг Гюргево в рамките на съвместно дружество, което да придобие земята за новата аерогара.

По първоначални прогнози предпроектното проучване се очаква да приключи през август. За есента на 2025 година е фиксирано началото на процедурите по проектиране и изпълнение, като срокът за реализацията му е 3 години от издаване на заповедта за строеж, посочи пред журналисти кметът на Сектор 4 Даниел Бълуца.

Новото летище ще разполага с всички обичайни за едно съвременно летище елементи, включително паркинг за пътници с капацитет 4500 места, хангари за поддръжка, наземно оборудване и други.

Ангажираните с проекта в северната ни съседка считат, че изграждането на ново летище е с ключово значение с оглед на увеличаващия се пътникопоток. На фона на това, през миналата година се заговори и за разширяване на съществуващото вече летище "Анри Коанда" в Отопени - но все още не е взето окончателното решение за изграждането на нов терминал.

Като допълнителен плюс на проекта за нов аеропорт се споменава и стратегическото му местоположение с бърз и лесен достъп до съществуващи транспортни мрежи, както и близостта до България.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?